Avcıçayı Köyü

11760254_867416909978087_3365009914639790505_nAvcıçayı Köyü Tarihçesi

Köyümüzün eski adı Dumanıt’tır. Duman, tamamen yanmamış ateşten çıkan gaz karışımı, tütün, sis, pus, havaya kalmış kalkmış toz tabakası demektir. Dumanıt ise dumana kadar, dumana değin demektir. Avcıçayı’nın Bahadır ve Celep isimlerinde iki mezrası bulunmaktadır. Celep halkı Avcıçayı Köyü’nden olmasına rağmen bu mezra Zara ilçesinin Kayabaşı Köyüne bağlı bulunmaktadır. Celepliler,yayla zamanı Avcıçayı Yaylasına gelmekteler.

 

Sülaleler

Dervişoğulları (DEMİR), Topallılar (TOPAL), Ahlatçıgil (AHLAT ve AHLATÇI), Çorumlular (ÇORUM), Navruzlular (NAVRUZ), Cüddeoğulları (GÖRMEZ ve GÜNEY), Avlamazoğulları (AVLAMAZ ve GÖZAYDIN), Herrooğulları (KARAMUK), Ağcalar (AĞCA), Kocamanoğulları (KOCAMAN) ve Şirecioğulları (ŞİRECİ). Herrooğullarının Van’dan, Navruzluların Kayabaşı’ndan, Topallıların ise Alazlı’dan (Çirmiş) geldikleri söylenmekte. Ancak, ne zaman geldikleri bilinmiyor.

 

Nüfus

1915 Tarihinde köyde 98’i kadın, 109’u erkek olmak üzere toplam 207 kişi bulunmaktaydı. Köyün diğer yıllara ait nüfusu şöyledir:

 

1935    1946    1960    1965    1975    1980    1985   1990    1997

 

329     330       458      451      485      445      351     146       64

 

Köyde yapılaşma faaliyetleri devam ediyor. Yaz aylarında köyün nüfusu 4-5 kat artmaktadır.

 

Eğitim

Köy okulu öğrenci yetersizliği sebebiyle kapandı. Öğrenciler taşımalı sistem çerçevesinde Doğanşar’a gidip gelmekteler. Şuan köyde okuyan olmadığı için taşımalı sistemle okuyan öğrencilerimizde kalmamıştır. İstanbul’da okuyup Köyümüzden yetişen fakülte ve yüksekokul mezunları şunlardır;

Sümeyye Kocaman      Hakime

Uğur Ahlat                  İktisat

Aydanur Ağca             İlahiyat-Öğretmen

Elif Ahlatçı                  Edebiyat-Öğretmen

Kaya Kocaman            İnşaat Mühendisi

Kutip Gözaydın            Elektrik Mühendisi

Selahattin Demir         Serbest Mali Müşavir

İdris Demir                 Bilgi İşlem Uzmanı

Hüseyin Demir             Avukat

Ahmet Demir               İktisat

Zafer Güney                İşletme

Levent Çorum              İşletme

Yıldıray Topal               Muhasebe

 

Halen değişik fakültelerde okumakta olan öğrencilerimiz bulunmaktadır.

 

Meslekler

Köy halkımız tarım ve hayvancılıkla geçinmekte. Köyümüz tarımdan ziyade hayvancılığı elverişli.İstanbul’da yaşayan köy halkımız, taksicilik, tekstil, otopark ve oto yıkama, otomotiv, marangoz, mobilya ve muhasebe işlerinde çalışmaktalar. Sivas ve Doğanşar genelinde en fazla taksici köyümüze aittir. Kağıthane ve çevresinde 100 civarında taksimiz bulunmaktadır.

 

Dernek

Merkezi Kağıthane’de bulunan köy derneğimiz 1995 yılında kuruldu. Kurucu üyelerimiz:

–         Halil Avlamaz 

–         Emrullah Demir 

–         Mustafa Demir 

–         Adem Navruz 

–         Burhan Görmez 

–         Hasgül Ahlat 

–         Necati Karamuk

Şimdiye kadar Halil Avlamaz, Emrullah Demir, Abdul Karamuk, Şahin Ağca,Eyüp Demir, Ali Karamuk  başkanlık görevinde bulundular. Şu anki başkanımız Molla Dursun Navruz’dur. Derneğimizin kendine ait lokali bulunmaktadır. Üye sayımız 600’e yaklaşmıştır. Derneğimiz ve hayırsever köylülerimiz tarafından, köy konağını, köy içi yol açımı, su depoları, kanalizasyon, yayla yolu yaptırıldı. Cami halıları yenilendi. Köy camimiz 1324/1906 tarihinde Bahriye Miralaylarından Halil Paşa tarafından ikinci defa inşaa ettirilmiştir. Şuan o cami köy muhtarı Tayyar Görmez in almış olduğu karar ile camiyi yıktırmış yerine 750-1000 kişilik bir cami inşaat yapımı devam etmektedir. Yaylamızda bulunan 2 camii’den birini Ahmet Ayık tarafından yaptırılmıştır diğeri ise hayırsever hemşehrilimiz Mehmet  Demir tarafından yaptırılmıştır.